INFO

Tämä kuva on lähes kymmenen vuoden takaa, Tapaninmyrskystä, jossa veneen peitteet solmittuna pukkiin pitivät huolen siitä, että takatuuli pakkautui perän kautta pressun alle ja teki tehtävänsä. Huomioitavaa on myös, että kaatuminen päättyi viereiseen isoon veneeseen, jonka kylkeen kaatunut vene kalvoi vaurion. Kookas vene pysyi onneksi pystyssä, dominoefekti jäi syntymättä.

 Julkaistu 11.2. 2020

Poikkeuksellisen kovat talvimyrskyt koettelevat ulkona telakoituja veneitä.

Viikonvaihteen, erityisesti sunnuntain, kova tuuli aiheutti erilaisia vahinkoja, aivan dramaattinen kohtalokin osui eräälle veneelle telakointialueella.

Tuuli ravistaa veneitä pukilla, mikäli kyseessä on purjevene ja siinä on masto pystyssä, rungon, veneen peitteiden ja maston yhteisvaikutus on voimakas.

Vuosien mittaan telakointivauriot, joissa tuuli on ollut keskeinen tekijä, yleisin syy telakointihaveriin on ollut se, että veneen pressut on solmittu kiinni venepukkiin, tavalla tai toisella.

Tuulen ravistava vaikutus välittyy venepukin sivujen pystytukiin, nämä liikkuvat pääasiassa veneen pitkittäissuuntaisesti samalla, kun vene ottaa pientä heiluntaa tuulesta mm. maston kautta. Kun pystytukien tukipiste heilunnassa hieman muuttuu, vene vaihtaa asentoa salakavalasti, kun sivutuen paikka rungossa muuttuu. Tätä ei pysty ohi kulkiessa havaitsemaan. Pukin sivutuki on saattanut uudessa asetuksessaan hieman löystyä ja uuden tuulen tai ravistuksen jatkuessa vene on altis joko kaatumaan tai muuten vahingoittumaan. Toinen merkittävä seikka on se, että pressu pysyy paikallaan lujasti, esim. jos se on kiinnitetty venepukkiin jolloin myrskykään ei sitä heitä pois. Pressu on pahimmillaan kuin pallopurje, jonka skuutti on juuttunut, eikä sitä pääse vapauttamaan. Myös löysät pressut tai irtoamassa olevat aiheuttavat vaaran, kun ravistusefekti voimistuu.

Pyydämme huomioimaan

Pitäkää huoli, että pressujen nyörit on kiristetty painoilla, jotka voivat ääritilanteessa päästä vapaasti liikkumaan.

Mikäli teillä on kysyttävää oikean peittämistekniikan suhteen, älkää epäröikö kysyä siitä meiltä, sillä oman veneenne lisäksi lähellä olevat toistenkin veneet ovat potentiaalisessa vaarassa.

Poikkeukselliset havainnot veneissä pyrimme ilmoittamaan suoraan veneen omistajille, emme kuuluta näitä julkisesti.

 

Asiallinen peittäminen lähteen riittävän raskaasta pressusta.
Pressupainot ovat kukin 1,5 kg, joita on kohtuullisen tiheään, limpparipulloja.